Ghid de preventie, vol.5

ghid_preventie_vol5f

Ghid de prevenție, vol. 5

Stilul de viață sănătos și alte intervenții preventive prioritare pentru boli netransmisibile, în asistența medicală primară

Abordarea integrată a riscului pentru bolile netransmisibile asociate stilului de viață.
Riscul cardiometabolic.
Cancerul.

București, 2016. ISBN 978-973-0-22800-7

Descarca pdf

Cel de al cincilea volum al Ghidului (Abordarea integrată a riscului pentru bolile netransmisibile asociate stilului de viață. Riscul cardiometabolic. Canceruloferă cadrul conceptual și instrumentele necesare aplicării unor strategii de combatere sistematică și concomitentă a factorilor de risc comuni ai bolilor cardiovasculare și cancerului.

Vă propunem o abordare integrată a riscului cardiovascular (RCV) cu riscul de diabet, boli de nutriție și metabolism în câțiva pași: estimarea activă a RCV global folosind instrumentul SCORE și parametri modificatori ai riscului estimat; estimarea activă a riscului de diabet; comunicarea privind riscul identificat și susținerea activă și sistematică a celor identificați la risc înalt în vederea adoptării și menținerii de schimbări de comportament, pentru reducerea nivelului de risc identificat. De remarcat că, prezența acelorași factori de risc modulează pe de o parte debutul și ritmul de evaluare a riscului cardiometabolic, cât și managementul integrat al riscului.

Același volum ne ajută să aflăm CÂND trebuie inițiate și la ce intervale trebuie derulate principalele screeninguri? CUM interpretăm rezultatele obținute și CARE sunt recomandările privind monitorizarea riscurilor identificate?

Se clarifică astfel aspectele privind riscul oncologic și rolul medicului de familie în depistarea precoce, în cazul celor mai frecvente afecțiuni neoplazice: cancerul de col uterin, cancerul colorectal și cancerul mamar.

 

 

COLECTIVUL DE ELABORARE A GHIDULUI

Colectiv CNSMF:                             

Mihaela Bucurenci
Doina Bunescu
Monica Bătăiosu
Mădalina Dumitrescu
Cristina Isar
Andrea Neculau
Iuliana Popa
Marius Mărginean

Colectiv INSP:                                      

Magda Ciobanu
Adriana Gălan
Rodica Nicolescu
Silviu Rădulescu
Carmen Ungurean

Colectiv ALIAT:

Gabriela Bondoc
Eugen Hriscu
Andreea Ștefanache
Mihai Bădica

Proiectul

Ghidul a fost realizat în cadrul proiectului: „Intervenţii la mai multe niveluri pentru prevenţia bolilor netransmisibile asociate stilului de viaţă în România” – Programul RO19 „Iniţiative în sănătatea publică”

Promotor

Institutul Național de Sănătate Publică
Dr. Leonte Anastasievici 1-3, 050463, Bucureşti
www.insp.gov.ro

Parteneri

Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei
Calea Moșilor 227, Sc. 1, Ap.3, Sector 2, 0208868 București
www.cnsmf.ro

ALIAT – Alianța pentru Lupta împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor
Str. Constantin F. Robescu nr.4, Sector 3, 030218 București
www.aliat-ong.ro

Comentariile sunt închise.