Ghid durere lombara joasa

Durerea lombară nespecifică a adultului, evaluare diagnostică și tratament. Ghid pentru medicul de familie

Editura Infomedica, Bucuresti, 2005

 

DLN   dln2m   dln_pac_m

 

MESAJE CHEIE

  1. Este dificil de precizat cauza anatomică a durerii lombare nespecifice.
  2. Evoluția naturală a DLN este favorabilă şi pacienții trebuie să primească această asigurare.
  3. În evaluarea durerii lombare, utilizarea examinărilor radiologice va fi limitată doar la pacienții care prezintă semnele clinice ale unei afecțiuni sistemice, iar investigațiile imagistice avansate vor fi recomandate doar pacienților potențial candidați la intervenții chirurgicale.
  4. În DLN, repausul la pat nu este indicat ca metodă terapeutică; revenirea la activitățile normale este recomandarea cea mai indicată.
  5. Exercițiile fizice pentru tonifierea musculaturii spatelui nu sunt recomandate în DLN acută, dar sunt utile pentru prevenirea recurențelor şi în tratamentul DLN cronice.
  6. Tratamentul medicamentos vizează ameliorarea durerii şi constă în administrarea de acetaminofen şi AINS, timp de 2-4 săptămâni.
  7. La pacienții cu sensibilitate gastrointestinală se vor administra AINS asociate cu gastroprotectoare. Inhibitorii COX-2 reprezintă o alternativă doar la pacienții cu DLN fără afectare coronariană concomitentă, în administrare de scurtă durată.
  8. Recomandările pentru pacienți au rolul de a-i familiariza cu semnele afecțiunii, cu metodele de autoîngrijire la domiciliu, iar pentru cei cu DLN cronică, cu metodele pentru evitarea apariției recăderilor.

 

 

Comentariile sunt închise.